Trei studenți ai Universității Constantin Brâncoveanu din Brăila au participat în perioada 11- 20 iunie 2013 la proiectul „Stage and Exhibition” organizat în Istanbul, Turcia și finanțat de Comisia Europeană prin Programul ”Tineret în Acțiune”, Actiunea 1.1. Schimb de Tineri.
Alexandru Eusebiu Dobrin, anul III, Contabilitate și Informatică de Gestiune, Andra Durbacă, anul I, Administrație Publică și Alexandra Busuioc, anul III, Jurnalism au reprezentat România alături de alte 2 persoane, psihologul Patricia Dincă și președintele Centrului de Tineret Tinklub Brăila, Gabriel Eduard Niculiță. Studenții au fost selectați pentru a participa la acest proiect de către reprezentanții Centrului de Tineret Tinklub.
Cele 6 țări participante în proiect au fost Turcia, România, Bulgaria, Lituania, Polonia și Italia. Tinerii români au participat zilnic la activități de educație nonformală și au promovat cu mândrie România. Specificul multicultural al acestui schimb de tineri a fost elementul care le-a plăcut cel mai mult. Fiecare zi a reprezentat pentru aceștia un pas în plus la dezvoltarea personală. Activitățile de educație non-formală, munca în echipă și interacțiunea cu tineri din alte 5 țări s-au împletit armonios și au făcut ca acest proiect să fie o adevărată experiență de viață.
România a avut standul propiu în cadrul unei expoziții multiculturale unde au fost prezentate obiecte de artizanat, bani românești vechi și noi, cărți poștale, timbre, costume tradiționale și altele. Standul României a fost unul dintre cele mai apreciate din expoziție și a avut pe parcursul celor 3 zile numeroși vizitatori. La deschiderea oficială a expoziției au fost prezente oficialități locale din Büyükçekmece, Istanbul, locația unde s-a desfășurat proiectul. Alexandra Busuioc a fost cea care a prezentat vizitatorilor și oficialităților prezente la deschidere obiectele reprezentative pentru România și a oferit un cadou specific reprezentantului municipalității.
“Afirm cu toată convingerea și împlinirea că primul schimb de tineri la care am luat parte a fost un adevărat succes. Activitățile din cadrul proiectului ne-au dat posibilitatea să ne dezvoltăm diverse abilități și să interacționăm cât mai mult cu colegii din celelalte țări. Pot spune că am descoperit ce înseamnă cu adevărat metodele de educație non-formală și le-am înțeles importanța. Pentru mine, componenta multiculturală a fost cea mai importantă. Consider că este fascinant să cunoști și cultura altor țări și în același timp să poți face cunoscută țara și tradițiile tale celorlate țări, chiar într-un timp scurt.”, este părerea Alexandrei Busuioc, studentă în anul III la Jurnalism, după mobilitatea parcursă.
“Schimbul de tineri din Turcia m-a ajutat să mă schimb în bine. Mi-a plăcut faptul că am putut cunoaște persoane din alte țări și am desfășurat in fiecare zi activități interesante cu aceștia” a povestit Andra Durbacă, anul I Administrație Publică, una din grupul de tineri care au reprezentat România în proiect.
O componentă importantă a proiectului a fost constituită de serile culturale ale țărilor participante, ocazie pentru fiecare dintre țari să își prezinte specificul, tradițiile și cultura. În ziua de 14 iunie 2013, România s-a făcut cunoscută în rândul celorlalți participanți prin prezentări captivante, dansuri tradiționale și bucate specifice. Grupul de tineri români a creat un moment emoționant când a urcat pe scenă cu drapelul național intonând imnul de stat al României, moment care a ridicat întregul public în picioare. Prezentarea costumului tradițional românesc a fost un alt moment captivant pentru reprezentanții celorlalte țări. Aceștia au rămas impresionați de felul în care sunt lucrate manual costumele populare precum și de varietatea acestora. Momentul dansurilor tradiționale a fost deasemenea un moment aparte. Toti membrii au venit pe scenă și s-au distrat învățând alăturii de tinerii români pașii de dans la Perinița, Brașoveanca și alte dansuri tradiționale românești.
Eusebiu Dobrin Alexandru a afirmat despre acest schimb de tineri: “A fost o experiență deosebită. Proiectul a fost unul deosebit de interesant. Organizatorii, tinerii din celelalte țări, activitățile și locația, toate au fost foarte reușite. După acest schimb am rămas cu amintiri deosebite și cu prieteni din alte 5 țări.”
Organizatorii au mulțumit la sfârșitul proiectului echipei din România pentru interesul și responsabilitatea de care au dat dovadă și pentru faptul că au fost foarte activi în proiect.