Home » Stiri » INCUBATORUL DE AFACERI DIN MUNICIPIUL BRĂILA PREZENTAT LA UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRÂNCOVEANU

Miercuri, 17 iulie 2013, la sediul Universității Constantin Brâncoveanu din Brăila a avut loc o prezentare a proiectului de înființare a Incubatorului de Afaceri în Municipiul Brăila. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Management – Marketing în Afaceri Economice Brăila împreună cu Regia Autonomă ”Administrația Zonei Libere Brăila”. 
În deschidere, decanul Facultății de Management - Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu a prezentat invitatul și a punctat importanța proiectului pentru cariera studenților: ”Invitatul nostru de astăzi este directorul Regiei Autonome Zona Liberă Brăila. Domnul economist Mircea Florin, directorul acestei regii autonome este absolventul universității noastre, din promoția de acum 10 ani dar, a rămas aproape de noi pentru că ulterior a făcut și masteratul tot la universitatea noastră. Cu ani în urmă, domnul Mircea Florin se afla în bancă aici, în aulă, iar astăzi a venit să discute cu studenții pentru a prezenta o oportunitate pe care administrația locală o pune la dispoziție tinerilor, studenților, absolvenților de liceu sau de facultate.”
Mircea Florin: ”Proiectul pe care îl prezentăm astăzi nu este neapărat ceva nou pentru Brăila, dar se dorește a fi ceva bun pentru municipiu. Proiectul vizează crearea unui incubator de afaceri în Municipiul Brăila, este inițiativa Primăriei Municipiului Brăila în colaborare cu Ministerul Economiei. Începând din 2002, anual s-au creat incubatoare de afaceri prin care să se sprijine mediul de afaceri local prin crearea de întreprinderi mici și mijlocii pentru a regenera economia. În urmă cu două săptămâni a fost publicată în Monitorul Oficial procedura de Implementare a Incubatoarelor de afaceri. Pe scurt, administrația locală pune la dispoziția Ministerului Economiei un spațiu în care va fi creat un incubator de afaceri, apoi se face o analiză socio-economică și un studiu de impact la nivelul Municipiului Brăila privind necesitatea înființării unui astfel de incubator. Apoi se semnează un acord între autoritatea locală, Primăria Municipiului Brăila și Ministerul Economiei prin Direcția de Implementare a Programelor pentru IMM-uri. Ulterior, Primăria Municipiului Brăila va delega partea de responsabilitate și administrare a acestui incubator unei organizații. După aceea se selectează pentru a fi afiliate un număr de 40 de persoane care dețin firme debutante sau firme care au minim 2 ani de la înființare”. 
Incubatoarele de Afaceri sunt structuri create pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor aflate la început de activitate. Firmele selectate sunt găzduite într-un Incubator de Afaceri pe o perioadă determinată de timp (ciclul de incubare), interval în care beneficiază de suport financiar, servicii de consultanță și spații pentru birouri. Pe lângă sprijinul logistic necesar demarării activității, Incubatorul oferă un mediu prielnic dezvoltării afacerilor prin facilitarea activităților de networking, a transferului de know-how și prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate. 
Avantajele pentru firmele incubate sunt numeroase. Astfel, pe o perioadă de 3 ani, firmele sunt găzduite în Incubator și beneficiază de sprijin financiar, spații pentru birouri, mobilier, computer și servicii de consultanță. În funcție de activitatea ce se va desfășura în incubator se va primi o sumă de 20.000 de lei pentru achizițiile necesare începerii activității. 
Aplicanții trebuie să prezinte o idee de afaceri fezabilă care să ilustreze potențialul de dezvoltare a afacerii și posibilitățile firmei de a deveni independentă la finalizarea ciclului de incubare. Un criteriu important în selecție este ca 30% dintre firme să fie conduse de domnișoare și doamne iar 70% din totalul administratorilor firmelor incubate să fie tineri până în 35 de ani. 
După selecție, fiecare întreprindere încheie un contract-cadru de incubare cu Administratorul de Incubator. Obligațiile firmelor incubate vizează crearea de locuri de muncă, performanța economică, parteneriate cu agenți economici din afara ariei geografice a amplasare a Incubatorului, achitarea taxelor și impozitelor și obligația de a pleca din Incubator după terminarea perioadei de incubare de 3 ani. 
După prezentarea realizată, dl Mircea Florin a declarat: ”Eu unul cred că îndeplinim toate condițiile pentru crearea unui Incubator de afaceri la Brăila. Ne bazăm pe tinerii din Brăila și sperăm ca întâlnirea de astăzi să reprezinte o oportunitate pentru studenții Universității ”Constantin Brâncoveanu”, pentru că suntem aici pentru a sprijini tinerii să investească în afaceri”. 
În finalul manifestării, decanul Facultății de Management-Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu i-a încurajat pe studenții prezenți să se implice în proiect: ”Observați ce se întâmplă în economia României, cheltuielile bugetare se reduc drastic, ceea ce înseamnă disponibilizări masive din sistemul bugetar și atunci, pentru că sunteți tineri, aveți ambiție, inițiativă, idei, curaj, orientați-vă către o afacere proprie. Înființați-vă o firmă cu un obiect de activitate care să fie cerut pe piață și încercați să o dezvoltați. Orice început este greu, dar dacă nu încercați, nu veți ști niciodată dacă veți reuși sau nu. Aveți încredere în voi, pentru că însuși faptul că ați fost prezenți astăzi aici demonstrează interesul vostru pentru această oportunitate. Aveți cunoștințele necesare pentru a vă crea propria afacere, fiți voi întreprinzători, fiți voi pe poziția angajatorului, această oportunitate de a participa prin proiecte la incubatorul de afaceri nu ar trebui neglijată de nimeni. Rolul Incubatorului de Afaceri este să vă ajute să vă creați propria afacere, nu neglijați această posibilitate!”
Informațiile transmise au stârnit interesul și curiozitatea studenților care au adresat în continuare întrebări despre modalitățile de participare la acest proiect.