Home » Stiri » CERCETAȘII ROMÂNIEI ÎN VIZITĂ LA UNIVERSITATEA CONSTANTIN BRÂNCOVEANU DIN BRĂILA

Într-o zi călduroasă de vară, la sediul Universității Constatin Brâncoveanu din Brăila a poposit un grup de cercetași. Copiii, mai mici sau mai mari au pătruns în curtea universității curioși să afle ce se ascunde dincolo de zidurile clădirii, pe lângă care au trecut deseori în drumul lor spre locul de joacă. 
Bucuroși de oaspeți, gazdele le-au explicat pe înțelesul lor ce se învață la facultățile din Brăila, cum se desfășoară programul la facultate, ce examene trebuie să parcurgă până să ajungă studenți sau ce meserii au studenții după ce termină facultatea. Curiozitatea celor mici fost răsplătită când au fost conduși prin sălile de curs sau cele de seminar. Cea mai mare sală din centrul universitar de la Brăila a fost preferata micuților. Și dacă aula găzduiește de regulă manifestări științifice, la care ne onorează cu prezența oficialități sau oameni de cultură, iată că micuții cercetași au dorit pentru câteva clipe, să joace ei rolul oamenilor mari, astfel că, s-au așezat în prezidiu, la catedră și apoi... a început joaca! Copiii și-au distribuit rapid rolurile, astfel că am avut la prezidiu un judecător, un procuror, un polițist și o domnișoară primar. Ceilalți din sală și-au luat rolul în serios și i-au asaltat pe cei din prezidiu cu întrebări, care mai de care mai năstrușnice. După joaca de la prezidiu a urmat și o ședință foto, apoi cercetașii au primit fluturași și ziare de care au promis să aibă grijă până ajung acasă la părinți. 
Aventura cercetașilor care au vizitat Universitatea Constantin Brâncoveanu a continuat. Vizita lor se înscrie în proiectul demarat de Biblioteca Județeană ”Panait Istrati” Brăila intitulat ”Clubul de vacanță – Bibliodetectivii în căutarea dragonului”. Partenerii bibliotecii în acest proiect sunt: Cercetașii României – Centrul Local Brăila, Cărăbuș - Atelier de creație și ludotecă, A.N.M.R.F. Louis Pasteur – Clubul Voltin Brăila, Centrul de Tineret TinKlub Brăila.
Activitățile în cadrul Clubului de vacanță se desfășoară în perioada 1 iulie – 15 august 2013 astfel: săptămâna de explorare urbană (căutare de comori prin oraș, identificarea celor mai importante puncte de interes ale orașului); săptămâna de grădinărit, săptămâna de desen; săptămâna de experimente științifice, săptămâna de handmade și gastronomie, săptămâna de teatru și confecționat costume,  săptămâna  de dans și muzică.
Astfel, în săptămâna de explorare urbană, cercetașii au descoperit punctele de atracție ale orașului și au vizitat pe lângă sediul Universității ”Constantin Brâncoveanu” următoarele instituții: Biserica Greacă, Biserica Sfânta Maria, Biserica Armeană, Templul Coral, Teatrul  ”Maria Filotti”, Teatrul de păpuși ”Cărăbuș”, Căminul de bătrâni ”Sfântul Nicolae”, Facultatea de Inginerie, Palatul Lyra.
Plimbările pe faleza Dunării sau în Grădina Mare, vizitele la Ocolul Silvic și Administrația Parcului Natural ”Balta Mică a Brăilei” au dat posibilitatea micilor detectivi să descopere lucruri noi, precum: cele 4 căi de acces spre Dunăre, statuile din centrul vechi al orașului, recunoașterea și învățarea a noi tipuri de plante și arbuști. 
În paralel cu activitățile enumerate anterior, la sediul bibliotecii s-au desfășurat ateliere de pictură, bricolaj confecționat obiecte din materiale reciclabile, cursuri de limba spaniolă și franceză.
La toate aceste activități participă și studenții Universității Constantin Brâncoveanu voluntari în cadrul Centrului de Tineret Tinklub Braila, cei care au beneficiat de schimbul de experiență în Turcia de la începutul lunii iunie. Activitatea studenților voluntari este apreciată atât de către organizatori cât și de copii. 
Vacanța plăcută tuturor!