Universitatea Constantin Brâncoveanu a fost reprezentată în perioada 14 – 15 iunie 2013 la Congresul Educației, organizat de către Ministerul Educației Naționale, de către Tudor Popescu – Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice a universității.
Motivație
Anul acesta, Congresul își propune să devină o platformă de dezbatere pentru cadrele didactice și pentru cei preocupați de bunul mers al procesului de educație. Congresul Educației dorește să creeze o agoră a sistemului de învățământ românesc, în interiorul căreia să fie prezentată și discutată o agendă publică a tuturor palierelor educaționale.
Plecând de la faptul că școala românească încă ne dă dovezi pentru a fi mândrii, se poate spune că este timpul să valorizată cunoașterea, talentul și munca fiecăruia. Congresul este locul în care se adună oameni ai sistemului național pentru a cunoaște, cu adevărat și în profunzime, toate personalitățile de dincolo de ferestrele universităților, laboratoarelor, școlilor, administrațiilor centrale și locale. De asemenea, în cadrul evenimentului vor participa nume importante din țară și din afara ei, care vor împărtăși din experiența lor și vor prezenta participanților bunele practici ale comunităților academice din care fac parte.
Teme de dezbatere
Dintre temele generale dezbătute în cadrul sesiunilor paralele care au avut loc în cele două zile putem aminti: educația – instrument cheie pentru prevenirea excluziunii sociale, dezvoltare profesională și evoluție în cariera didactică, îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale, rolul parteneriatului școală - întreprindere în îmbunătățirea formării profesionale inițiale. De asemenea, s-a mai discutat despre: învățământul superior românesc în context european, bune practici în îmbunătățirea calității educației și formării profesionale la nivelul unităților școlare, înternaționalizarea învățământului superior românesc, bacalaureatul - un examen pentru secolul XXI, fonduri structurale dedicate educației și formării profesionale și multe altele.
Vorbitori
Categoria vorbitorilor în cadrul acestui eveniment cuprinde o serie de personalități oficiale, dar și o serie de persoane care aduc cu ele numeroase exemple de bune practice în unitățile de învătământ pe care le reprezintă. Printre ei, trebuie să îi menționăm pe: Ministrul Educației Naționale – Remus Pricopie, Ministru delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică - Mihnea Costoiu, Ionel Haiduc - Președintele Academiei Române, Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici, Mariana Moarcăs - Expert Banca Mondială, Ion Ovidiu Pânișoară - prof. univ. dr. la Universitatea din București și mulți alți oameni reprentativi pentru domeniul educației.