Home » Stiri » Consumatorii sunt actorii cheie ai economiei europene

Consumatorii sunt actorii cheie ai economiei europene a fost tema cursului interactiv prezentat de d-na Violeta Nedelcu, comisar sef al Comisariatului judetean pentru Protectia Consumatorilor Arges miercuri, 18 martie 2015, orele 17.

Anual, in cursul lunii martie, Facultatea de Management Marketing in Afaceri Economice Pitesti desfasoara activitati de informare si educare a tinerilor consumatori pentru a marca Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor.

La acest curs au participat studenti de la programele de licenta, dar si de la master si cadre didactice. Introducerea cursului a fost facuta de d-na conf.univ.dr. Mihaela Asandei si a constat in prezentarea invitatei si a importantei cunoasterii si protejarii drepturilor cetatenilor europeni in calitatea lor de consumatori.

Cursul a continuat alert, invitata abordând diferite aspecte practice ale activitatii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor si antrenând permanent studentii sa raspunda la intrebari privind problematica complexa a drepturilor consumatorilor in contextul unei Românii membra a U.E.

 Studentii au participat activ cu intrebari si luari de pozitii critice fata de unele situatii  prezentate, cum au fost situatia persoanelor care au contractat credite in franci elvetieni, etichetarea produselor alimentare, prestarea unor servicii neconforme, returnarea produselor cu defecte, solutionarea incalcarii drepturilor consumatorilor, modul de adresare de catre cetatenii români catre institutiile statului in calitate de consumatori nemultumiti sau cu drepturi incalcate.

O idee interesanta sustinuta de invitata a fost aceea de a a ne cunoaste drepturile de consumatori, dar si de a actiona ca niste consumatori responsabili, care isi cunosc foarte bine responsabilitatile si actioneaza in cunostinta de cauza in procesul de satisfacere a nevoilor umane.

Cursul a atras interesul studentilor si a demonstrat necesitatea organizarii unor astfel de activitati prin care se probeaza conexiunile complexe dintre concepte teoretice si abordari practice ale unor fenomene si procese social-economice ale societatii prezente. Atât invitata, cât si studentii si-au dat intâlnire la o viitoare continuare a aprofundarii problematicii protejarii drepturilor consumatorilor din orice tara europeana.

Alegerea acestei zile a drepturilor consumatorilor reprezinta urmarea discursului tinut la 15 martie 1962 de presedintele american John F. Kennedy in care acesta definea pentru prima data drepturile consumatorului.  "Calitatea de consumator prin definitie ne include pe toti. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influenteaza si este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important ale carui opinii nu sunt auzite foarte des", a spus Kennedy in discursul sau. In acelasi context, seful de stat american a prezentat cele opt principii de baza cu privire la drepturile consumatorului: dreptul la satisfacerea nevoilor de baza, dreptul la protectie, dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul de a fi auzit, dreptul de a fi despagubit, dreptul de a fi educat in calitate de consumator si dreptul la un mediu inconjurator nepoluat.

Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrata pentru prima data pe 15 martie 1983 si de atunci a devenit o importanta ocazie pentru mobilizarea cetatenilor in privinta cunoasterii si protejarii drepturilor ce le revin in calitate de consumator. In fiecare an, cu aceasta ocazie este aleasa o tema particulara de discutie in jurul careia se organizeaza activitatile caracteristice.

Tema anului 2015: "Dreptul consumatorilor la hrana sanatoasa".

Spune DA unui stil de viata sanatos! Citeste eticheta produselor alimentare! Alege alimente fara pesticide, hormoni de crestere, conservanti artificiali, indulcitori artificiali, coloranti artificiali, potentiatori de gust, arome artificiale. Acorda o atentie marita continutului de sare (max 6 gr de sare pe zi), zahar(max 25 gr pe zi) si grasimi (1 gr per kg corp) din alimente.