„Pași spre lectură”
„Nu toți cei care care citesc devin lideri. Însă toți liderii citesc.” (Harry S. Truman)
Proiectul educațional „Pași spre lectură” s-a derulat cu ocazia Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor, zi stabilită de UNESCO (în 1995) pentru a marca simbolic nașterea și moartea scriitorilor de pretutindeni și, totodată, pentru a încuraja lectura, un fenomen în scădere alarmantă în toate țările. Prima manifestare de acest gen a avut loc pe 23 aprilie 1996 în Spania la Festivalul Trandafirilor cu ocazia Sfântului Gheorghe (Sfântul Jordi la spanioli) și a comemorării scriitorilor Miguel de Cervantes și William Shakespeare.
Colaborarea universitate-bibliotecă reprezintă un obiectiv important al educației universitare, deoarece prin acesta se propune direcționarea studenților către lumea cărților și familiarizarea lor cu biblioteca, respectiv sala de lectură a universității.
Proiectul a vizat formarea unei atitudini pozitive a studenților față de carte, orientarea acestora spre lectură, precum și realizarea unei noi forme de colaborare între universitate, profesori, scriitori și studenți. Ideea acestui proiect a avut-o lect.dr. Camelia Chirilă, la care au aderat mai mulți colegi: lect. dr. Cristina Gănescu, conf. dr. Mihaela Asandei, conf.univ.dr. Mihaela Savu, lector univ.dr. Georgiana Mândreci, bibliotecar Liliana Dițoiu, fiecare contribuind la desfășurarea unui eveniment apreciat de toți participanții. Studenții invitați au fost cei de la Management-anul II, Contabilitate și Informatică de Gestiune si Comunicare și Relații Publice- anul I.
A fost invitată poeta Nicoleta Popa, absolventă a UCB și membră a Uniunii Scriitorilor din România. Doamna Mihaela Asandei a prezentat studenților prezenți în sala de lectură a bibliotecii UCB câteva informații despre poeta invitată. Am reținut că poeta a absolvit Facultatea de Științe Administrative și ale Comunicării cu o teză de licență despre Emil Cioran. A devenit membră a Uniunii Scriitorilor în 2003. Între anii 1992 - 1994 a audiat (fără a fi studentă) cursurile profesorilor: Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu și Nicolae Manolescu. În aceeași perioadă a colaborat la ziarul „Ora”, mai târziu colaborând la revistele: Calende, Argeș, Contrapunct, Interval. A publicat 5 volume de poezii: Autorul este plecat în week-end (Editura Calende, Pitești, 1997); Egoismul de rigoare (Editura Paralele 45, 2001); Animal de povară (Editura Paralela 45, 2007- declarată cea mai bună carte de poezie a anului de U.S.R.-filiala Pitești); Fragmente din inima mea (Editura Brumar, Timișoara, 2009) și Solitudinea e țara mea (Editura Adenium 2014, Iași). A publicat și în volume colective: Urmașele lui Novalis (Editura Bărbulescu, Munchen, 1999) și Arheologie generală de poezie (Editura Paralela 45, 2000).
Poeta a discutat cu studenții invitându-i să citească, să-și găsească un hobby în lectură.
La eveniment s-a organizat un concurs ad-hoc de creație literară, toți cei care au redactat în versuri un îndemn spre lectură primind o carte a autoarei invitate cu autograf.
Bibliotecar Liliana Dițoiu a vorbit studenților despre semnificația bibliotecii, organizarea bibliotecii UCB și a prezentat și reguli de respectat în bibliotecă, marcând și Ziua Bibliotecarului.
Proiectul Pași spre lectură dorește să dezvolte gustul pentru lectură, să conștientizeze importanța lecturii, să formeze o atitudine de grijă față de carte; să consolideze deprinderile de citire corectă, fluentă și expresivă; să facă cunoscut spațiul bibliotecii și însușirea normelor de conduită într-o astfel de instituție.
Au consemnat Mihaela Asandei, Camelia Chirilă