Universitatea Constantin Brâncoveanu a fost din nou gazdă, la Brăila, a unui eveniment organizat în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova și Asociația Culturală Livada, Brăila. Astfel, vineri, 25 martie, în cadrul ciclului de manifestări intitulat Identități social-culturale contemporane, a avut loc dezbaterea cu tema Convergențe spirituale Chișinău - Brăila; 93 de ani de la unirea Basarabiei cu România.
Prima activitate în programul zilei a fost lansarea volumului Jurnalismul politic, între corectitudine și partizanat, volum conținând o colecție de lucrări și articole prezentate în cadrul conferinței cu același titlu, ce a avut loc cu câteva luni în urmă. Lansarea s-a desfășurat în sala de lectură a bibliotecii universității, cu participarea reprezentanților Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Chișinău, a cadrelor didactice și a studenților FSAC, Brăila.
Despre volum a vorbit, la început, conf. univ. dr. Dorian Rais, decanul facultății brăilene, prezentându-i auditoriului pe cei doi invitați, dar și împrejurările în care s-a născut parteneriatul dintre instituții: „Tema conferinței s-a bucurat de succes, căci jurnalismul politic este o problemă complexă, noi toți suntem consumatori ai acestui tip de jurnalism, iar limitele între care se poate desfășura profesia de jurnalist în câmpul politic sunt instabile. Ar trebui să vorbim numai despre corectitudine, dar, vrând-nevrând, jurnalistul deviază de la linia obiectivă, prezentând deformat realitatea în funcție de interesele anumitor grupuri. Astfel, dezbaterile pe care le-am avut cu privire la această temă aici, la Brăila, au prins contur în această culegere de articole editată la Chișinău”.
În continuare a vorbit conf. univ. dr. Andrei Dumbrăveanu, reprezentantul Universității de Stat din Moldova: „Ziua de azi este foarte importantă pentru noi, căci în urmă cu 93 de ani, Basarabia a revenit acasă, la patria mamă, a fost vot politic, un act politic de o importanță extremă pentru țară. Venim astăzi cu această culegere de studii și articole, întruchipare a unor discuții și dezbateri avute care s-au materializat în volumul de față, în care studenții, masteranzii și cadrele didactice vor găsi informații și gânduri despre jurnalismul politic. Căci politica se face la toate nivelurile societății, începând din familie, iar politicul acesta mic formează politicul mare, esențial este cum îl tratăm - corect sau incorect”. De asemenea, dumnealui a vorbit despre modul de realizare a volumului, activitate în care au fost implicați studenții și masteranzii moldoveni de la facultatea de jurnalism.
Vasile Malanetschi, doctor în sociologie la universitatea din Republica Moldova, a prezentat un alt element de interes al întâlnirii, respectiv revista Atelier, al cărei redactor-șef este, și care este o publicație a studenților din Chișinău.
Manifestările au continuat cu susținerea unor conferințe în sala Teatrului de păpuși Cărăbuș, din Brăila. Acestea au fost: Avem un vis neîmplinit... 27 martie 1918. Ora astrală a românilor din Basarabia, a prof. Vasile Malanetschi și Partidele politice și puterea la 20 de ani de independență a Republicii Moldova, a conf. dr. Andrei Dumbrăveanu.