De ce 15 martie a fost aleasă pentru acest eveniment? Pentru că în 1962, pe 15 martie, președintele american John F. Kennedy rostea în fața congresului american un discurs în care definea drepturile fundamentale ale consumatorilor.Aceste drepturi fundamentale ale consumatorilor (formulate pentru prima dată de președintele Kennedy) se referă la dreptul de a fi informat, dreptul de a alege, dreptul la protecție și dreptul de a fi ascultat. Mai târziu au fost adăugate încă 4 drepturi ale consumatorilor: dreptul la satisfacerea nevoilor de bază, dreptul de a fi despăgubit, dreptul de a fi educat în calitate de consumator și dreptul la un mediu înconjurător nepoluat.
În Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice, de mai mulți ani se desfășoară activități care aduc în atenția studenților importanța cunoașterii drepturilor consumatorilor.
Anul acesta, am ales să organizăm un seminar dezbatere la care am invitat comisarul șef Adjunct al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, d-na Violeta Nedelcu și pe d-na Raluca Lazea, antreprenor și absolvent al UCB. La seminar au participat pe lângă cadre didactice și studenți din anii II și III și elevi din Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși, însoțiți de prof. Odeta Manolache, Iuliana Tulbureanu, Florina Oprina și elevi ai Colegiului Economic Maria Teiuleanu, alături de prof. Elena Dinculescu și Aureliana Vasile.
În fiecare an este aleasă o temă particulară de discuție, în jurul căreia se organizează activitățile caracteristice. Tema de anul acesta este Comerțul on-line.
Tinerii consumatori au fost informați despre ce înseamnă o sesizare și ce este o reclamație, de ce este necersar să cerem chitanța fiscală, de ce trebuie să citim etichetele produselor sau contractele pe care le încheiem, unde să dăm telefon dacă ne sunt încălcate drepturile, cum putem cere înlocuirea produsului, ce se va întâmpla cu fumatul în spații publice etc.
Conf. univ. dr. Mihaela Asandei
https://www.facebook.com/univbrancoveanu/posts/1103888796301220