Manifestarea a fost dedicată informării și educării tinerilor consumatori, fiind adresată cu precădere studenților de la programul de studii Economia Comerțului Turismului și Serviciilor (ECTS). La atelier au participat studenți, alături de elevi și cadre didactice de la Colegiul Energetic Râmnicu Vâlcea și membri AGIR sucursala Vâlcea.
Dezbaterile atelierului au debutat pe tema centrală abordată la nivel național și internațional în anul 2017 și anume Drepturile consumatorului în era digitală - ‘Building a Digital World Consumers can Trust’.
Reprezentanții CJPC Vâlcea, dnele. Pralea Liliana și Dinu Simona au prezentat particularitățile legislative privind comerțul electronic, cu exemple comparative față de comerțul direct. S-a pus accent pe drepturile consumatorilor de transport aerian, cu dezbaterea ulterioară a unor studii de caz referitoare la comerțul on-line de servicii și bunuri în spațiul european și înafara comunității europene.
Studenți, elevi și alți participanți au prezentat informații despre experiențele acumulate în calitate de consumatori on-line, fiind subliniate problemele întâmpinate, soluțiile aplicate sau aspectele pozitive ale activităților comerciale folosind tehnologiile informaționale.
În concluzie, considerăm că obiectivul organizării acestui atelier a fost atins, în sensul sensibilizării tinerilor cu privire la drepturile generale pe care le au consumatorii și a faptului că numai printr-o informare corectă și completă ne putem exercita celelalte drepturi (de a alege, de a fi protejat etc.).
Prof.univ.dr. Alexandrina Sîrbu
Conf. univ. dr. Carmen Iordache