Home » Stiri » Seminar despre drepturile și libertățile cetățeniei europene, la Prefectură

Instituția Prefectului județului Argeș și Biroul de Informare al Parlamentului European în România au organizat joi, 4 octombrie 2012, seminarul „Drepturile și libertățile cetățeniei europene. Drepturile consumatorului european.”
Din partea Instituției Prefectului au ținut un discurs de bun - venit Cristian Soare, Prefectul Județului Argeș și  subprefectul județului – Gheorghe Marin, iar din partea Biroului de Informare al Parlamentului European în România a vorbit șeful acesteia – Mădălina Mihalache.
Seminarul a început cu prezentarea „Drepturile și libertățile cetățeniei în general” a Vioricăi Dăncilă, deputat în Parlamentul European. A urmat un studiu de caz aplicat al Laurei Trofin – „Instituția Prefectului Județului Argeș - exemplu de bună practică, la nivel european, în promovarea drepturilor cetățeniei europene” -  care este expert în evaluare programe/politici/strategii publice de dezvoltare, director QURES (Quality Research and Support SRL).
Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România a fost reprezentată de către directorul său – Sorin Mierlea – cu prezentarea „Cunoaște-ți drepturile! Nu te lăsa furat! Ia atitudine!”
Georgiana Popescu, prodecan al Facultății de Științe Socio – Umane de la Universitatea din Pitești, a susținut prelegerea cu titlul „Schimburi educaționale pentru studenți și cadre didactice la nivelul Universității din Pitești”, în care a urmărit să evidențieze situația propriu - zisă din Universitate.
    Universitatea „Constantin Brâncoveanu” a fost reprezentată, ca de fiecare dată, de către Tudor Popescu, director al Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice. Prezentarea sa a fost axată pe importanța educației și a învățământului superior, ca dimensiune a cetățeniei europene. Aceasta a avut ca scop încercarea de conștientizare a publicului asupra ideii de drepturi care derivă din cetățenia europeană și din calitatea de consummator pe care o are un anumit individ. Prezentarea a atins subiecte ca: importanța educației și a învățământului superior în spațiul european și diferențele dintre cele două mari sisteme de educație: european și american; cunoașterea drepturilor și priorităților în U.E. și educarea și formarea continuă; noile provocări în universitățile din Uniunea Europeană; obiective strategice urmărite la nivel instituțional  în educația superioară și cadrul de internaționalizare la UCB, ca exemplu de bună practică.
Seminarul s-a încheiat cu discursul Violetei Nedelcu – „Cetățeanul român - un consumator european, un consumator educat” - din partea Oficiului Județean pentru Protecția Consumatorului.