Work – shop-ul „Criza economică mondială și propagarea sărăciei” a fost organizat de Facultatea de Finanțe - Contabilitate, Facultatea de Management – Marketing în Afaceri Economice și Departamentul de Relații Internaționale și Relații Publice al UCB. Invitații externi la acest eveniment au fost: Gheorghe Antonescu – director executiv Next Automobile Pitești, Dan Bogoi – director Banca Națională a României, filiala Argeș, și Nicolae Aldea – administrator al agenției de turism „Ambasador Tours”. Vorbitorii din cadrul universității au fost conf. univ.dr. Sebastian Ene – prorector - și lector univ. dr. Dănuț Chilarez. De asemenea, în prezidiu s-au aflat conf. univ. dr. Silvia Dugan- decanul Facultății de Finanțe - Contabilitate și conf. univ. dr. Mihaela Asandei – decanul Facultății de Management – Marketing în Afaceri Economice.
Evenimentul a fost deschis de către prof. univ. dr. Ovidiu Puiu, rectorul Universității „Constantin Brâncoveanu”, care le-a vorbit celor prezenți despre oportunitatea evenimentului într-un context economic complex și dinamic, în care criza economică încă își face simțită prezența, iar consecințele acesteia se vor întinde pe următorii câțiva ani.
Primul invitat care a inițiat seria discuțiilor a fost Gheorghe Antonescu, care a prezentat audienței, cu ajutorul unor grafice, situația actuală a vânzărilor de mașini la modul general, și a mărcii Toyota, în special. Previziunile sale pentru anul viitor nu au fost foarte optimiste, deoarece specialiștii în domeniu preconizează că vânzările de mașini și reparațiile capitale la acestea se vor rări în anul 2013, ca o consecință a crizei economice, care încă persistă la nivel regional și global.
În contrapondere cu primul discurs, Nicolae Aldea a declarat că turismul nu a simțit atât de puternic criza economică, oamenii având încă economii pentru sejururi în Grecia, Tunisia sau alte țări. Ca administrator de companie, el a prezentat specificul unei afaceri în turism și a subliniat că, pentru a avea succes în acest domeniu, o persoană trebuie să aibă disponibilitate 24/7 pentru clienții lui, trebuie să cunoască și să înțeleagă nevoile românilor în materie de turism și să le ofere cele mai bune soluții care să satisfacă aceste dorințe specifice. În încheiere, a subliniat faptul că este deschis să colaboreze cu studenți care vor să lucreze în compania sa.
În finalul primei părți a work-shop-ului, Dan Bogoi - director Banca Națională a României, filiala Argeș - le-a vorbit studenților despre cum simte sistemul bancar criza financiară și ce măsuri specifice s-au luat înainte de criză și pe tot parcursul său de către Banca Națională a României pentru a împiedica sistemul bancar să ajungă ca cel grecesc, de exemplu. Mai mult decât, s-a specificat că filialele din România ale băncilor din Grecia sunt stabile din punct de vedere financiar, iar, prin măsurile care au fost luate, economiile românilor au fost puse la adăpost de falimentul bancar.
În a doua parte a evenimentului, conf. univ. dr. Sebastian Ene – prorector al UCB, a făcut o contextualizare a celor spuse mai devreme, la nivel global și a subliniat diferențele majore care există între state la nivel mondial și cum acestea ar trebui diminuate pentru a optimiza nivelul de trai al individului.
Sesiunea a fost închisă de către lector univ. dr. Dănuț Chilarez, care a adus în atenția auditorului câteva studii de caz ale unor companii care s-au confruntat cu crize financiare majore și a subliniat importanța auditului economic, mai ales în situații dificile din punct de vedere economic.
Despre tema evenimentului și despre previziunile pe următorul an, Nicolae Aldea – administratorul agenției de turism Ambasador Tours ne-a declarat: „Este o temă foarte interesantă și mă bucur că ați abordat-o. Acum, vedeți, există sărăcie peste tot în lume, dar există și bogăție. Toată arta este să știi să navighezi ascendent, de la sărăcie la bogăție. Așa cum am spus, în turism există o periadă în care este criză, pe care trebuie să știi să o depășești aplicând diverse metode de marketing, de promovare. Astfel o poți depăși sau, cel puțin, poți să te menții până piața se va revigora. Eu nu aș sărbători Ziua Mondială a Sărăciei, dar, dacă este, ar trebui să ne gândim ce trebuie să facem ca să ieșim din acestă sărăcie.” Despre previziunile pe următorii doi trei ani, Nicolae Aldea a menționat că: „În sectorul turismului, în care eu activez, vor cunoaște o creștere incomingul și outgoingul, respectiv fluxul de turiști români în străinătate și fluxul de turiști străini în România și totul va depinde de puterea cu care vei putea să intri pe piață. De asemenea, va depinde și de această globalizare sau, dacă vreți, de uniunea de interese care a apărut și pe piața noastră, prin crearea acestui mare grup de turism între Christian Tour, Europa Travel, Bibi Touring și Happy Tour.
Tot despre tema abordată, Gheorghe Antonescu – director executiv Next Automobile Pitești ne-a spus că: „Tema este foarte interesantă, deosebit de bine structurată teoretic și practic, cu oameni care știu ce spun pe partea de teorie, foarte avizați. M-am așteptat la mai mult interes din partea celor tineri, al căror viitor este total incert. Să nu mai vorbim despre noi care, să zicem că ne-am obișnuit. Felicitări pentru intenție! Este o manifestare chiar reușită”.
La întrebarea: „Cum vedeți dumneavoatră următorii doi - trei ani din punct de vedere economic?”, Gheorghe Antonescu ne-a răspuns: „Sincer să fiu, sunt puțin pesimist. Cei trei ani de criză anunțați inițial nu s-au terminat. Anul acesta nu este anul de ieșire din criză pentru noi și nici primele luni din anul viitor nu se anunță fericite, ci, din contră, cu datorii mai mari. Tot ce pot să vă spun este că fiecare societate trebuie să-și ia măsuri extraordinare de precauție, să fie în strare să mai reziste cel puțin anul viitor. Dacă nimic nu se întâmplă nici anul viitor, atunci vom avea de-a face cu o epurare masivă a agenților economici, care, din punct de vedere financiar, vor claca, pentru că mulți dintre ei au credite pe care nu mai au cum să le plătească, iar o diminuare a numărului de agenți economici, care vor fi principalii noștrii clienți în viitor, va însemna implicit volumuri reduse de cereri, venituri reduse, programe de finanțare reduse. Deci, nu sunt încrezător că lucrurile se vor