Vineri, 2 noiembrie 2012, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” a primit vizita unui grup de elevi ai Liceului Tehnologic nr.1 din Mărăcineni. Scopul acesteia a fost ca elevii din clasele a XI-a și a XII-a să afle informații despre Parlamentul European, Comisia Europeană, despre programele desfășurate prin proiectele Uniunii Europene - „Învățare pe Tot Parcursul Vieții” și „Tineret în acțiune”- și despre noile provocări europene cu care se confruntă universitățile românești. Subiectele de mai sus au fost prezentate pe larg de către Tudor Popescu, directorul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice al Universității „Constantin Brâncoveanu”.
Prezentarea a început cu declarația Androullei Vassiliou - Comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret: „Statele membre recunosc că investițiile în educație sunt o cerință necesară pentru viitorul Europei și prosperitatea pe termen lung. Datele arată în mod clar că, în acest domeniu, beneficiile sunt cu mult superioare costurilor.“ Tudor Popescu le-a spus elevilor că: „Educația, formarea și tineretul joacă un rol esențial într-o economie bazată pe cunoaștere, deoarece susțin creșterea economică și ocuparea forței de muncă prin încurajarea emergenței unei populații adaptabile și cu înaltă calificare. De asemenea, acestea consolidează coeziunea socială și cetățenia activă în cadrul Uniunii Europene.”
De asemenea, aceștia au aflat și despre programul „Învățare pe Tot Parcursul Vieții”, care cuprinde proiectele Comenius (pentru școli), Erasmus (pentru învățământul superior), Leonardo da Vinci (pentru educația și formarea profesională) și Grundtvig (pentru educația adulților). Noile provocări cu care se confruntă universitățile din România sunt generate de creșterea cererii pentru formare superioară; internaționalizarea educației și a cercetării; dezvoltarea unei cooperări strânse și eficiente între universități și domeniul industriei; multiplicarea locurilor de producere a cunoștințelor, reorganizarea cunoașterii și apariția unor noi așteptări.
Tudor Popescu și-a încheiat prezentarea spunând că Universitatea „Constantin Brâncoveanu” este exemplu de bună practică la nivel național în ceea ce privește dezvoltarea, promovarea și susținerea programului european de mobilități Erasmus (peste 210 tineri brâncoveni au accesat oportunitățile de studiu/practică în străinătate) deoarece până acum, s-au dat: 125 de burse pentru studii, peste 40 de burse pentru stagii practice în companii din străinătate și s-au derulat stagii de predare și de cercetare pentru cadre didactice și stagii pentru formarea personalului administrativ.
În încheiere, întrebați fiind cum apreciază informațiile primite, aceștia au răspuns că le-a fost stârnit interesul și că se gândesc serios să includă Universitatea „Constantin Brâncoveanu” pe lista opțiunilor de universități în care și-ar dori să studieze.