Home » Stiri » English debate la Universitatea Constantin Brâncoveanu

Prima prezentare a avut drept subiect România, în general, cu punctele sale principale de atracție, cu câteva date istorice și împărțirea pe regiuni. Acesta ne-a reamintit cât de frumoasă este România, cât de multe locuri de vizitat avem, cât de ofertantă este pentru turiștii străini și cât de multe motive avem să nu o părăsim. Cea de a doua prezentare, făcută de către Ion Grigore, unul dintre managerii supermarket – ului Real, care a aprofundat informațiile istorice amintite mai devreme. El a insistat asupra evenimentelor care au marcat în mod profund și definitoriu evoluția României de la provincii separate până la o singură țară, asupra principalilor conducători și asupra situației actuale.
După acestea, a început evidențierea principalelor regiuni din România. Primul a fost Florin Neacșa, care a scos în evidență cele mai importante puncte de atracție turistică din regiunea de sud a țării, cu accente arhitectornice și elemente de tradiție. Următoarea a fost Adriana Cocîrță, care a prezentat Moldova și Bucovina, cu o scurtă descriere istorică, cele mai frumoase locuri de vizitat, tradițiile de acolo, gastronomia specifică și principalele orașe. Următorul student, plecând de la pasiunea sa pentru fotografie, a creat un întreg material dedicat Transfăgărășanului, cel pe care echipa de la Top Gear l-a denumit: „Cel mai frumos drum din lume.” Vizionând fotografiile și reportajul celor de la BBC, studenților internaționali le-a părut rău că acesta este închis și i-au cerut mai multe informații colegului lor. 
Discuția a dus către o altă prezentare realizată de către Magdalena Vâlcea despre Transilvania. Aceasta a început chiar cu etimologia numelui regiunii, care înseamnă „țara de dincolo de pădure” și a continuat cu elemente de etnografie, de tradiții specifice și o serie de locuri care trebuie neapărat să fie văzute, deopotrivă de către români și de către turiștii străini. Studenții internaționali au luat cuvântul la sfârșit, pentru a-și putea face o idee despre ce înseamnă România și pentru a avea elementele necesare unei comparații cu propriile țări. Prezentările lor nu au fost foarte diferite, la nivel de structură, cu cele ale studenților români, și ei evidențiind elemente de tradiție, de obiceiuri, de gastronomie, de istorie. Observația lui Lukas Lemieszec a fost aceea că multe feluri de mâncare românești sunt identice cu cele din Polonia. 
Debate – ul s-a încheiat cu o scurtă discuție despre asemănări și deosebiri între elementele culturale și tradiționale ale celor trei țări, cu evidențierea locurilor care trebuie neapărat vizitate și cu sublinierea idee că, indiferent cât de deosebiți am crede că suntem, fundamental, suntem aceiași oameni.