Aceștia au fost însoțiți de doamnele profesoare Văsii Dana și Pîrlog Cornelia de la Liceul de Artă ”Hariclea Darclée”, Mușat Aura și Barda Adelina de la Colegiul Tehnic ”Panait Istrati”, Toncea Angelica de la Liceul Teoretic „Panait Cerna” și doamna Gheorghe Elisabeta de la Liceul cu Program Sportiv.
Contextul seminarului
În deschidere, doamna decan al Facultății de Management – Marketing în Agaceri Economice conf. univ. dr. Camelia Vechiu a anunțat programul seminarului specificând faptul că ”tema abordată este una generoasă. Probabil că știți, universitatea noastră derulează de ceva vreme, de vreo șase ani de zile un program de mobilități europene. Prin intermediul acestui program, universitatea noastră a reușit să încheie parteneriate cu foarte multe universități din spațiul european și cu o universitate din Statele Unite. Până în acest moment, în cei șase ani de derulare a acestui program, peste 200 de studenți ai universității noastre au beneficiat de astfel de burse, iar numai de la Brăila am avut 33 de studenți care au fost plecați în universități europene cu acest program. Deja pentru semestrul următor, patru dintre studenții de la Brăila vor pleca cu bursă Erasmus în Lituania și în Belgia. Noi considerăm că este o mare realizare această șansă pe care o au studenții noștri de a studia într-o țară europeană, într-o universitate europeană. Această experiență vă dă foarte mult curaj, vă dă încredere în voi și vă maturizează. Vă crează un punct de plecare, o bază pentru o carieră viitoare”.
Mobilități studențești la Universitatea „Constantin Brâncoveanu”
Momentul a fost urmat de prezentarea extrem de interesantă despre programul Erasmus realizată de Tudor Popescu, Directorul Departamentului de Relații Internaționale și Relații Publice și coordonatorul programului de mobilități studențești. Tudor Popescu a abordat în prezentarea sa aspectele practice ale burselor Erasmus, a menționat condițiile accesării unei burse și a prezentat contextul programului de mobilități pentru studenți.
Impresii ale bursierilor Erasmus
Alexandra Busuioc: ”Erasmus este în primul rând o șansă să te depășești pe tine însuți și să înveți lucruri noi. Poți face comparații între ceea ce întâlnești la tine în țară și ce întâlnești în țara în care mergi”.
Vlad Graur: ”Unele dintre aspectele pe care le-am apreciat la programul meu Erasmus din Porto a fost faptul că absolut toate cursurile au fost în format electronic. Apoi, am avut profesori de renume internațional, de exemplu profesorul meu de geostrategie este consilierul ministrului de turism din Portugalia și membru al Organizației Națiunilor Unite de Turism, e vorba de George Costa. Mi-am făcut prieteni din toată lumea din Argentina până în Coreea de Sud, cu mulți dintre ei încă păstrez legătura, în special cu cei din Mexic și Marea Britanie. Ca student Erasmus, indiferent în ce țară te duci, în fiecare oraș mare există o organizație Erasmus Student Network care se ocupă de timpul liber al studentului Erasmus în țara gazdă prin organizarea de întâlniri, teambuidinguri, petreceri, excursii”.
Prin multitudinea de informații transmise elevilor
brăileni, seminarul organizat de Universitatea „Constantin Brâncoveanu” și-a
atins obictivul, astfel elevii și profesorii de la liceele participante au
asimilat într-un interval scurt de timp informații utile despre oportunitățile
oferite de programele uniunii Europene.