Home » Stiri » Reprezentanții Comisiei Europene – față în față cu studenții brâncoveni

Universitatea Constantin Brâncoveanu a găzduit joi, 14 martie  întâlnirea Reprezentanței Comisiei Europene în România cu studenții de la specializările Jurnalism și Comnicare și Relații Publice în cadrul programului “Europa Jurnaliștilor din Amfiteatre”, care se desfășoară în perioada martie – septembrie 2013. 
Acesta este un program care se adresează studenților, masteranzilor și doctoranzilor înscriși la facultățile cu profil jurnalistic și de relații publice, cu scopul de a aborda și de a prezenta publicului larg un subiect de interes în domeniul afacerilor europene. La eveniment au participat, din partea Reprezentanței Comisiei Europene în România: Roxana Morea – consilier de presă în cadrul Reprezentanței, Georgiana Petcu – consultant și Amelia Dumitru. Din partea Universității Constantin Brâncoveanu au participat: prof. univ. dr. Radu Pârvu, decanul Facultății de Științe Juridice, Administrative și ale Comunicării (FSJAC), lect. univ. dr. Cristina Șerbănică, prodecanul FSJAC, lect. univ. dr. Iulia Mihai, din partea presei locale: Gabriel Grigore, directorul cotidianului “Jurnal de Argeș”, iar din partea Europe Direct Argeș – coordonatorul centrului ;I directorul adjunct al Bibliotecii Județene “Dinicu Golescu” -  Mihaela Voinicu.
Programul propus de către Reprezentanța Comisiei Europene în România se desfășoară în mai mulți pași. În primul rând, toți studenții au oportunitatea de a se întâlni cu reprezentantele acestei instituții, de la care află detalii despre concurs. Dacă decid să răspundă în mod favorabil provocării lansate, în faza a doua, tinerii trebuie să își aleagă una dintre temele de comunicare prioritare în domeniul afacerilor europene sau o altă temă pertinentă pentru procesul de integrare europeană și relevantă pentru segmentul de public vizat și să realizeze un material conform instucțiunilor oferite. În ultima fază a procesului, materialele necesită să fie înscrise în concurs, alături de o prezentare a lor. Acestea pot fi de trei feluri: material video sau audio ilistrate, neilustrate sau reportaje multimedia destinate presei online.
Despre utilitatea acestui program, consultantul Roxana Morea ne-a declarat: “Noi ne-am gândit la acest program pentru cei care vor să trateze problematica afacerilor europene. Proiectul nostrum este dedicate, în principal, studenților de la jurnalism și de la comunicare. Ultimul barometru realizat plasează presa printre cele mai de încredere instituții în rândul polulației, printer instituțiile care oferă cele mai multe informații în domeniul afacerilor europene. De aceea este important ca tu, ca presă, să te informezi despre subiectele afacerilor europene și apoi să le transmiți celor din comunitatea ta. Să explici drepturile cetățenilor care sunt tehnice, să le traduci pentru ca ele să fie înțelese de fiecare persoană din comunitate.”
Jurnalistul Gabriel Grigore le-a împărtășit studenților prezenți din experiența dumnealui cu trei ani în urmă la Bruxelles, la invitația europarlamentarului Adrian Severin. Acesta i-a îndemnat pe studenți să cunoască într-o măsură cât mai mare drepturile de care se bucură, ce reprezintă Uniunea Europeană, să se simtă cetățeni europeni. 
Cel de al patrulea vorbitor al evenimentului a fost Mihaela Voinicu – coordonatorul punctului de informare europeană: Centrul Europe Direct Argeș și directorul adjunct al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu”. Ea a prezentat celor din sală Centrul Europe Direct Argeș, care este un proiect al Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” Argeș, proiect finanțat de Consiliul Județean Argeș și Comisia Europeană. El este destinat comunității județului Argeș și permite cetățenilor să obțină: informații privind oricare dintre domeniile de activitate ale instituțiilor Uniunii Europene; un răspuns la toate întrebările legate de legislația, programele și politicile Uniunii Europene; informații practice cu privire la numeroase aspecte, cum ar fi: oportunități de finanțare, granturi sau burse de studii, etc.; consultanță pentru depășirea problemelor practice în exercitarea drepturilor cetățenilor în Europa.