Aula UCB a Centrului universitar Brăila a găzduit cu ocazia Zilei Europei o sesiune-dezbatere pentru a marca această dată importantă.
Partenerii noștri au fost: Direcția Județeană pentru Tineret și Sport reprezentată de Pascu Neculai; Universitatea ”Dunărea de Jos”, Facultatea de Inginerie Brăila, prin lect. univ.dr. Zeca Daniela; Centrul Europe Direct Brăila și Inspectoratul Școlar Județean Brăila, prin inspector Picuț Veronica.
Sesiunea a fost moderată de decanul Facultății de Management Marketing în Afaceri Economice Brăila, conf. univ. dr. Camelia Vechiu, care a punctat în deschidere și alte motive care fac ca această zi să fie și mai deosebită pentru noi, românii. A aminti de data de 9 mai 1877, când Mihail Kogălniceanu a proclamat independența României, dar și de același 9 mai din anul 1945, când Germania a capitulat, încheindu-se astfel cel de-al Doilea Război Mondial.
Lucrările prezentate în cadrul sesiunii au purtat audiența prin subiecte diverse legate de construcția europeană, stârnind întrebări din partea publicului și generând dezbateri extinse.
În lucrarea ”Principalele etape ale devenirii actualei Uniuni Europene”, lect. univ. dr. Mihăilescu Mariana a prezentat etapele, dar și numeroasele personalități ce au contribuit la construcția europeană. Printre aceștia, omul de stat Robert Schuman, jurist eminent și ministru francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene, Johan Willem Beyen - om politic olandez care, prin propunerea „Planului Beyen”, a adus un suflu nou în procesul de integrare europeană, la mijlocul anilor 1950 sau Jean Monnet, ce și-a dedicat viața cauzei integrării europene. A fost sursa de inspirație a planului Schuman, care prevedea unificarea industriei grele a Europei occidentale.
În 2012, UE a primit Premiul Nobel pentru Pace ca recompensă pentru susținerea unor cauze majore precum pacea, reconcilierea, democrația și drepturile omului în Europa.
Recunoscând importanța finanțării europene, cu toții am fost interesați de lucrarea ”Fondurile structurale în România – prezent și perspective” a lect. univ. dr. Chivu Marian, Centrul Universitar Brăila. Acesta le consideră ”o sursă pentru dezvoltarea viitoare a României, a regiunilor și județelor, fundația pentru viitorul nostru”.
Motivele neaccesării acestora, printre altele, au fost considerate a fi: documentație incompletă, cereri specific eronate, bugetare nerealistă și neconformă cu obiectivele proiectului, etc.
Perioada următoare are la bază Strategia 2020 – în actualul context economic datorat crizei – un nou plan de redresare a Europei în vederea menținerii acesteia ca actor global important.
Educația are un rol esențial în Strategia 2020, cuprinsă în primul pilon al strategiei ”creștere inteligentă”, urmat de pilonul ”creștere durabilă” și ”creșterea favorabilă a incluziunii”.
Tot pe educație s-a axat și prezentarea lect. univ. dr. Daniela Zeca care a dorit să prezinte importanța programului de mobilități Erasmus.
Cu această ocazie, conf. univ. dr. Camelia Vechiu a ținut să precizeze că UCB participă la aceste mobilități încă din anul 2006, fiind în relații cu 30 de universități, 28 din Uniunea Europeană, una din SUA si una din Turcia. Din Centrul Universitar Brăila sunt plecați, în acest moment, 4 studenți cu bursă Erasmus, urmând ca din vară sa plece încă 11 la stagiu de practică, în Portugalia.
Le mulțumim tuturor participanților și îi invităm pe tineri să ni se alăture la evenimentele viitoare pentru că dorim să îi susținem în accesarea facilităților programelor puse la dispoziția lor de către Uniunea Europeană.