Home » Stiri » Acțiune de ecologizare a râului Olt

Sâmbătă, 18 mai, Centrul de Turism și Dezvoltare Durabilă din cadrul Universității „Constantin Brâncoveanu” din Pitești, Facultatea Management Marketing în Afaceri Economice din Râmnicu Vâlcea, în colaborare cu liceeni voluntari de la LEO Cozia, Rm. Vâlcea, Interact, Next&Co., Europe Direct și cu ajutorul Primăriei din Municipiul Râmnicu Vâlcea au desfășurat o acțiune de ecologizare și igienizare a malului râului Olt, între Hidroelectrica și Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din municipiu. 
Scopul acțiunii de ecologizare  a fost de a implica, alături de cei entuziaști, iubitori ai naturii, un număr cât mai mare de persoane, ca împreună să conștientizăm și să învățăm despre importanța protejării mediului. Inițiativa tinerilor se înscrie în linia acțiunilor prin care arată că sunt alături de oameni și că le pasă de mediul în care trăiesc, atrăgând atenția asupra importanței păstrării unui mediu curat și a modalităților în care putem contribui cu toții la aceasta.
Au participat zeci de voluntari, atât elevi cât și studenți, coordonați de 3 cadre didactice din cadrul Universității, conf. univ. dr. Iordache Carmen, prof. univ. dr. Sîrbu Alexandrina și asist. univ. drd. Dorobanțu Roxana, acest moment dorindu-se a fi un prilej de socializare și de a lega prietenii de lungă durată care s-au unit cu dorința de a face din Râmnic un oraș mai frumos și mai curat, dar și să socializeze și să lege prietenii de lungă durată. 
Studenții de la Universitatea Constantin Brâncoveanu și-au unit forțele cu ceilalți voluntari pentru un scop civic, dar și cu speranța că au dat o lecție celor care au trecut prin zonă în timpul acțiunii de ecologizare. 
Voluntarii au strâns mormane de deșeuri constând în PET-uri, cutii de conserve, hârtii și alte gunoaie aruncate de cetățeni needucați. Nu ușoară le-a fost misiunea celor care au fost în zonă, cu atât mai mult cu cât te afundai în mizeriile adunate printre copaci și sălcii sau deranjai șerpii ascunși printre deșeurile de pe marginea Oltului. La sfârșitul acțiunii, au fost colectați peste 80 de saci de deșeuri ce au fost ridicați de cei de la salubrizare.
Remarcând rezultatul vizibil al acțiunii de ecologizare, cei prezenți și-au exprimat dorința de a coopta cât mai multe persoane, pentru a repeta astfel de inițiative.
Să nu uităm că poluarea a devenit unul din cele mai mari pericole pentru sănătatea și viața noastră, producând anemii, conjunctivite, boli respiratorii grave și afecțiuni ale sistemului nervos. Conform Agenției Europene pentru Mediu, poluarea ucide într-un an mai mulți oameni decât accidentele de mașină. Peste 800 de milioane de europeni sunt afectați de această problemă globală.
Ministerului Mediului din România arată că un singur român produce anual o cantitate record de gunoi - 799 de kilograme de deșeuri menajere. În plus, în România, doar 5,6 % din deșeurile menajere sunt reciclate. Conform declarației asupra Mediului și Dezvoltării, de la 

Rio de Janeiro, 1992, "Dezvoltarea durabilă este acel proces de dezvoltare care răspunde nevoilor actuale fără a periclita capacitatea generațiilor viitoare de a răspunde propriilor lor nevoi. [.....] Pentru ca dezideratul dezvoltării durabile să poată fi atins, protecția mediului va constitui parte integrantă a procesului de dezvoltare și nu poate fi abordată indepedent de acesta."
 Dezvoltarea durabilă se poate face numai într-o societate educată și într-un mediu sănătos, nepoluat. Este datoria noastră să contribuim la dezvoltarea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Dimensiunea profundă a acestei acțiuni constă însă în educarea acestor tineri, care mâine vor constitui baza unei societăți civile active, conștiente și responsabile, urmărindu-se și  dezvoltarea spiritului civic și însușirea principiilor voluntariatului în rândul celor tineri. 
Sperăm că această acțiune să-i îndemne pe vâlceni să fie cu mai mare băgare de seamă în ceea ce privește comportamentul lor față de mediul înconjurător. Un “MARE BRAVO” pentru efortul lor! A fost o acțiune civică și o lecție practică de protecție a mediului!