Home » Stiri » Jurnali演i pentru Europa

Vineri, 24 mai 2013, sediul br緅lean al Universit裻ii Constantin Br滱coveanu a fost gazda evenimentului ”Jurnali演i pentru Europa” organizat de Asociaia Centrul de Informare 槐 Documentare pentru Integrare European 槐 Dezvoltare Durabil 槐 Centrul Europe Direct Br緅la.
Organizat ca o sesiune de informare pentru studeni 槐 jurnali演i, evenimentul a beneficiat de participarea reprezentanilor organismelor de educaie 槐 administrative. De la Reprezentana Comisiei Europene, a fost prezent la Br緅la Roxana Morea, din partea AJOFM Br緅la a participat la eveniment o fost absolvent a UCB: Mihaela Miric, consilier Eures. Au mai participat: Gabriela Marchi de la Centrul de Documentare European din cadrul Universit裻ii ”Danubius” din Galai, Gabriel Eduard Niculi de la Centrul de Tineret ”Tinklub” 槐 Liana Bucur, consilierul Europass de la Inspectoratul 泌olar Judeean Galai. Evenimentul a fost moderat de dna Adriana Marchidanu, coordonatorul Centrului Europe Direct Br緅la.
Simona Basuc de la Asociaia Centrul de Informare 槐 Documentare pentru Integrare Durabil s-a adresat studenilor 槐 jurnali演ilor prezeni: ”A dori ca 螽t滎nirea de ast罳i s v determine s venii 槐 s ne c綦tai la sediul nostru, dac suntei interesai de stagii de preg綟ire sau stagii de practic, dac dorii s lucrai 螽tr-o asociaie unde se realizeaz proiecte.”
Gina Orzan, specialist 螽 Comunicare la Centrul Europe Direct Br緅la: ”Misiunea noastr const 螽 aducerea informaiei europene c漮 mai aproape de cet裻eni 槐 implicit, c漮 mai aproape de comunitatea local. De ce Jurnali演i pentru Europa? Odat c熇tigat calitatea de cet裻ean european, avem o serie de drepturi 槐 oportunit裻i care ne revin. Pentru a 演i care sunt drepturile noastre avem nevoie s ne inform緆, iar informaia trebuie s o lu緆 de undeva, cu alte cuvinte din pres.”
Roxana Morea: ”Lucrez la Biroul de pres din cadrul Reprezentanei Comisiei Europene 螽 Rom滱ia de 17 ani. Anul acesta este ”Anul european al cet裻enilor”dedicat preocup綖ilor de a disemina c漮 mai mult informaie despre drepturile fiec綖uia dintre noi ca cet裻eni europeni. Fiecare dintre noi ar trebui s fie interesat despre ce 螽seamn tematica european pentru c ea ne afecteaz 螽 viaa de zi cu zi. Avem posibilitatea de a influena ceea ce se decide la nivel european prin intermediul Parlamentului European 槐 al oamenilor pe care 蟊 trimitem acolo, dar 槐 prin iniiativa cet裻eneasc, prin consult綖ile publice. V recomand s fii activi 槐 s 螽cercai s v folosii drepturile de cet裻eni europeni!”
Mihaela Miric: ”Reprezint Agenia Judeean pentru Ocuparea Forei de Munc Br緅la. Din p綷ate, agenia noastr lucreaz cu un segment mai puin favorizat de soart, noi ne adres緆 螽 special 榣merilor. La ora actual, avem peste 11.000 de persoane 螽 榣maj la Br緅la. Agenia noastr are o serie de facilit裻i pentru 榣meri 槐 angajatori. 姷 cadrul AJOFM avem departamentul EURES care ofer facilit裻i de reconversie profesional 槐 ocupare a forei de munc pentru piaa european. Se lucreaz cu portalul Uniunii Europene, unde fiecare anagajator din UE 蹎i posteaz joburile oferite, iar toi cet裻enii europeni 蹎i pot crea CV-ul 槐 蹎i pot c綦ta un loc de munc pe acest portal. Ast罳i, pe portalul ”Mobilit裻i europene pentru ocuparea forei de munc” erau aproximativ 1.300.000 de locuri de munc vacante 槐 peste 1.125.000 de CV-uri 螽registrate.”
Gabriela Marchi: ”Reprezint centrul de documentare european Euro Infoghid din cadrul Universit裻ii ”Danubius” din Galai, deschis 螽 anul 2009. Misiunea noastr este s c綦t緆 informaiile despre fenomenul integr綖ii europene 槐 s le aducem la cuno演ina publicului nostru format din studeni, masteranzi, liceeni precum 槐 publicului larg. Prin tot ceea ce facem, c綦t緆 s cre緆 acest spirit de comunitate, de implicare 螽 r滱dul tinerilor.”
Consilierul Europass de la Inspectoratul 泌olar Judeean Galai, Liana Bucur, inspector pentru programe europene a vorbit despre ”Ce 螽seamn Europass ? O standardizare a tuturor documentelor privind calific綖ile, mobilit裻ile, modul de elaborare a unui CV, .a. Sunt anumite instituii care au dreptul s emit certificatele de mobilitate Europass. Portofoliul Europass cuprinde: curriculum vitae Europass, pa榮portul lingvistic Europass, biletul Europass la certificatul european, suplimentul Europass la diploma de licen sau master.”
Au mai luat cuv滱tul Eduard Gabriel Nicoli, care a vorbit despre programul ”Tineret 螽 aciune” 槐 un grup de voluntari SEV din Germania, Portugalia 槐 Frana, g罳duii de Tinklub Br緅la.
Momentul a fost urmat de cuv滱tul conf. univ. Dr. Liliana Gherman, Decanul Facult裻ii de 泱iine Administrative 槐 ale Comunic綖ii: ”Mulumim Centrului Europe Direct pentru materialele pe care ni le transmite periodic, ele constituie o surs de informare european important pentru studenii 槐 profesorii universit裻ii noastre. La Universitatea Constantin Br滱coveanu punem mare pre pe ceea ce 螽seamn principii ale Uniunii Europene, suntem foarte deschi槐 la ceea ce 螽seamn limbi str緅ne, oferim acces la internet, avem studeni care s-au preg綟it pentru diferite concursuri 槐 proiecte 槐 au primit sprijinul nostrum”.
O alt activitate inclus 螽 programul evenimentului a constat 螽 premierea jurnali演ilor din mass-media local pentru activitatea de multiplicare a informaiilor europene 螽 regiune. Au primit diplome si premii jurnali演ii de la: Infoest, Br緅la Chirei, Obiectiv-Vocea Br緅lei, Arca滾l, Ziarul Br緅la, Pro Br緅la, Infobr緅la, Infodiaspora, Adev綖ul, MegaTV, Kiss Fm Br緅la 槐 Tv Br緅la.
Totodat, Centrul Europe Direct Br緅la a premiat 槐 echipa de studeni ai Universit裻ii Constantin Br滱coveanu care s-au 螽scris la Concursul ”Europa Jurnali演ilor din Amfiteatre”. Este vorba de: Alexandra Maria Busuioc 槐 Marius Munteanu, ambii studeni la Jurnalism 螽 anul III 槐 asist. univ. drd. Nicoleta Ciacu. Echipa de la UCB a realizat dou reportaje, unul pentru seciunea tv intitulat ”Discriminarea romilor – fenomen european” 槐 unul pentru seciunea radio despre ”Ce 螽seamn cet裻enia european?”. Studenii br滱coveni au fost singurii din Br緅la care s-au 螽scris 螽 aceast competiie coordonat de Comisia European, prin urmare ei au fost felicitai 槐 premiai la nivel local.
姷 finalul manifest綖ii, Adriana Marchidanu 槐 Gina Orzan, respectiv coordonatoarea Centrului Europe Direct Br緅la 槐 specialistul 螽 comunicare al centrului au lansat un nou concurs pentru jurnali演i 槐 studeni. Este vorba de concursul ”Europa pe 螽elesul tuturor” adresat jurnali演ilor 槐 studenilor la jurnalism, comunicare 槐 administraie public din cadrul UCB. Concursul se va desf蒪ura pe dou seciuni, una pentru jurnali演i 槐 alta pentru studenii care au fost invitai s redacteze dou articole de pres care s abordeze o tem european de interes pentru cet裻enii br緅leni. 姷scrierile articolelor se vor face 螽 intervalul 24 mai – 16 septembrie 2013. Jurizarea articolelor 螽scrise 螽 concurs se va face de c綟re o comisie mixt format dintr-un jurnalist, un profesor al Universit裻ii Constantin Br滱coveanu din Br緅la 槐 un reprezentant al Centrului de Informare Europe Direct Br緅la. Juriul va analiza articolele 螽scrise 螽 concurs 槐 va stabili 3 c熇tig綟ori. Ace演ia vor primi, 螽 funcie de locul ocupat, obiecte 螽 valoare de 500 Ron pentru premiul I, 300 Ron pentru premiul II 槐 200 Ron pentru Premiul III. De asemnea, toi participanii la concursul ”Europa pe 螽elesul tuturor” vor primi materiale promoionale 槐 diplome de participare. At漮 jurnali演ii c漮 槐 studenii vor fi premiai 螽 cadrul ceremoniei de deschidere a anului universitar 2013-2014 la Universitatea Constantin Br滱coveanu, filiala Br緅la, 螽 data de 1 octombrie 2013.