Home » Stiri » PARTICIPARE LA COMPANIA ANULUI 2013, FINALA NAȚIONALĂ

În data de 29 mai 2013, o echipă formată din studenții Laura Mirea și Alexandru Vasilescu, din cadrul Facultății de Management Marketing în Afaceri Economice Pitești, respectiv din cadrul Facultății de Finanțe - Contabilitate Pitești, a participat la competiția pentru studenți Compania Anului 2013, Finala națională, considerată ultima etapă de evaluare în cadrul programului național de antreprenoriat StartUp al Junior Achievement Romania.
Junior Achievement Romania este o organizație non-profit, fondată în anul 1993, parte a Junior Achievement Worldwide, USA și a Junior Achievement-Young Enterprise, Europe. Junior Achievement este cea mai mare și cea mai dinamică organizație internațională de educație economică și antreprenorială, programele fiind urmate în 37 de țări din Europa și 121 din toată lumea. În România, programele Junior Achievement de tip "learning by doing"  sunt urmate anual de peste 150000 de elevi din 1000 de instituții de învățământ, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, instituții de învățământ și comunitatea de afaceri.
Junior Achievement StartUp Program este un program internațional de educație antreprenorială, declarat “best practice” în domeniu de către Comisia Europeană. Programul se adresează universităților și facultăților de orice profil și reunește anual cele mai bune echipe care derulează un pilot de afacere, oferindu-le oportunitatea de a câștiga premii pentru dezvoltarea afacerii lor, burse Junior Achievers de participare la finala Europe Enterprise Challenge 2013 și premiul Hyundai Brillian Entreprenor, de 15000 de euro pentru dezvoltarea unei afaceri reale.
Nivelul competiției a fost unul foarte ridicat, din cele 92 de echipe înscrise în program, numai 28 de echipe reușind să realizeze un plan de afaceri realist. Dintre acestea, au fost promovate în competiția națională 13 companii, pe baza selecției din cadrul webinariilor.
Cele mai bune 13 echipe au avut ocazia să participe la finala națională Compania Anului, desfășurată la Facultatea de Drept a Universității din București, unde au oferit publicului produsele și serviciile comercializate, care au fost apoi evaluate de către un juriu de experți în domeniu. Competiția a presupus ca fiecare echipă de studenți să-și prezinte planul de afaceri în fața juriului și a celorlalți participanți și să ofere răspunsuri întrebărilor adresate de membrii juriului, la stand, despre produsul sau serviciul oferit. 
Ideile de afaceri au fost foarte diferite, de la cadouri cu produse tradiționale pentru companii la burete pentru curățirea vaselor, de la servicii de turism cultural sau servicii sportive oferite copiilor, produse cosmetice etc. Echipa care a câștigat bursa Junior Achievers de participare la finala Europe Enterprise Challenge 2013 s-a remarcat printr-un produs inovativ, realizat în laboratoarele facultății, prin calitatea expunerii planului de afaceri și prin originalitatea și utilitatea produsului expus.
Echipa Universității a prezentat o idee originală, constând în căsuțe de veci pentru animalele de companie, o afacere cu potențial de dezvoltare pe piața locală, inexistentă în Argeș și foarte puțin în țară. Toți membrii juriului au apreciat potențialul de dezvoltare al acestei idei de afaceri, care presupune și schimbarea comportamentului față de animale al cetățenilor români. 
Pentru membrii echipei, participarea la această competiție a însemnat desfășurarea unor activități cuprinse în planul de afaceri, în perioada ianuarie-mai 2013, realizarea unor materiale promoționale, crearea unui site de prezentare a afacerii. Dorim să apreciem activitatea desfășurată de CEO Junior Achievement, doamna Ștefania Popp și de Operations Manager, domnul Lucian Grămescu, care au ghidat permanent studenții în activitatea lor.
Participarea echipei noastre la această competiție a reprezentat un prilej de afirmare la nivel național și un plus de experință util pentru antrenarea mai multor studenți în competițiile Junior Achivement în anii următori.