Home » Stiri » Europe s Day la UCB Pitesti

Europe s Day la UCB Pitești

 

Ziua Uniunii Europene înseamnă data de naștere a proiectului european, dar în același timp și o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinței de solidaritate, o zi a marii comunități din care fac parte toți cetățenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetățenilor unei "Europe Unite", care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

9 Mai reprezintă ziua Europei (Europe s Day), pentru a marca istorica declarație de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care acesta propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru eliminarea rivalităților seculare dintre cele două state.

 

Sub aceste auspicii, dezbaterea în limba engleză pe care a propus-o d-na lector univ. dr. Camelia Chirilă- Rizea pentru a marca sărbătorirea Zilei Europei în cadrul Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești s-a desfășurat pe data de 9 mai 2015, la activitate participând conf.univ.dr. Mihaela Asandei- decan și lector univ.dr. Cristina Gănescu –prodecan la Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice Pitești

Dezbaterea ocupă un rol central în cadrul activităților de debate ale Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești. Prin faptul că familiarizează studenții cu practica dezbaterilor, că încearcă să le insufle abilitățile necesare pentru discursul public și analiza unor chestiuni de larg interes, această activitate oferă studenților baza necesară pentru a avea succes în dezbateri și public speaking.

Exercițiul dezbaterii oferă beneficii enorme studenților întrucât cizelează simțul critic și examinarea analitică a unor chestiuni complexe, dar și pentru că dezvoltă încrederea în sine. Din aceste motive, încurajăm introducerea dezbaterilor ca instrument educational în activitățile universitare extracurriculare.

 

Desfășurată în Biblioteca Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești, dezbaterea Europe s Day a avut ca punct de plecare referatele unor studenți de la anul II Management –cursuri cu Frecvență Redusa, dar la dezbateri au participat studenți din anul I, II si III de la Management, I Contabilitate și Informatică de Gestiune și II Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor.

Punctele cheie ale dezbaterii s-au referit la: 1. Istoria Uniunii Europene (History of the European Union- studenții Popescu Cristel și Ciocănău Alin), 2. Economia U.E. (Economy of the EU- student Berevoianu Ionuț), 3. Argumente pro și contra U.E. (Pro or against the EU?- studenta Niculescu Mihaela) si 4. Turismul în Uniunea Europeană (Tourism in Europe- studenta Tănase Veronica).

La dezbatere a participat și doamna Moika de Salas, project manager la Fundația Compartir, fundație care derulează proiecte pentru tineri și împreună cu tineri încă din 1997, având ca prioritate oferirea oportunității tinerilor de a identifica valori și interese comune cu alți tineri, din țări diferite și a depăși diferențele culturale dintre aceștia.

Studenții și ceilalți participanți au început activitățile prin audierea imnului Europei, melodia fiind un extras din Simfonia a IX-a compusă în 1823 de Ludwig van Beethoven, care este la rîndul său o transpunere în muzică a versurilor poemului Odă bucuriei scris de Friedrich von Schiller în 1785.

Au fost dezbătute aspecte ale apariției U.E., ale economiei europene, susținându-se puncte de vedere diferite ale tinerilor participanți, toți însă declarându-se cetățeni europeni cu drepturi și obligații sporite într-o Europă a păcii, stabilității și prosperității.  Au participat și patru voluntari : Burcea Florentin, Mocanu gabriela, Anton Vlad și Zoe Alin ai Fundației Compartir, care au împărtășit din experiențele  internaționale pe care le-au avut prin proiectele fundației. Fiecare a menționat că nu există diferențe fundamentale între tinerii din diferite țări,  că experiențele pe care le-au trăit le-au întărit convingerea că lumea va fi mai bună prin contribuția fiecăruia dintre noi și că viitorul aparține unei lumi a valorilor simple, a acceptării diferențelor dintre oameni într-o lume  diferită, confruntată cu discriminări de sex, vârstă, religie, naționalitate, rasă  și în care trebuie să ne găsim un loc binecuvîntat.

Considerăm că astfel de activități îi antrenează pe studenți să înțeleagă locul  educației   într-o economie deschisă provocărilor și  autodepășirilor. Așteptăm o nouă revedere a tinerilor cu noi idei, noi initiative și mai ales, noi acțiuni de voluntariat!

Mihaela Asandei

 

 ‘Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporționale cu pericolele care o amenință. Contribuția pe care o poate aduce civilizației o Europă organizată și activă este indispensabilă pentru menținerea unor relații pașnice…. Nu am reușit să realizăm o Europă unită și ne-am confruntat cu războaie’. Fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi.