Home » Stiri » Postdoctorand UCB la University of Kent din Canterbury, Marea Britanie


Anglia oferă modele la tot pasul!


Cine: Cristina Șerbănică, lector universitar doctor și cadru didactic al Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești, postdoctorand în cadrul proiectului "Performanță și excelență în cercetarea postdoctorală în domeniul științelor economice din România" coordonat de Academia de Studii Economice din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, Universitatea Al.I. Cuza din Iași, Universitatea de Vest din Timișoara și University of Reading, Marea Britanie.
Ce: Stagiu de cercetare la University of Kent din Canterbury, Anglia, Centrul pentru Competitivitate, Ocupare și Creștere Economică (ECG), sub îndrumarea prof. dr Mark Gilman, Kent Business School, directorul ECG.
Când: Iulie - octombrie 2011.

 


"Privind retrospectiv la doar câteva zile de la întoarcerea acasă, cred că întâlnirea cu sistemul educațional englez m-a marcat mai mult decât mă așteptam și îmi planificasem. Au fost trei luni în care am împărțit biroul cu cadre didactice de excepție, cu cercetători care dau tonul în elita științifică internațională, și, mai presus de toate, cu oameni care nu știu să privească cu superioritate.

Am fost mai mult decât surprinsă să aflu că zeci, poate sute de tineri profesori români stau la catedrele universităților din Marea Britanie și că activitatea lor de cercetare este apreciată la superlativ. În această privință, mi s-a încredințat un mesaj care poate într-o zi va ajunge în camera în care se iau deciziile. Mi s-a spus că Anglia e recunoscătoare României penrtu potențialul științific valoros exportat la prețuri derizorii. N-am știut dacă să mă bucur sau să mă întristez și încă mă încearcă un ciudat amestec de mândrie națională și amărăciune. Dincolo de această confuzie, astăzi mai mult decât ieri cred că se poate. Se poate să avem un cuvânt de spus pe harta lumii, dar asta când vom diferenția scandalul de polemică și vom învăța să ne concentrăm pe lucrurile cu adevărat importante.

În ceea ce mă privește, bifez astăzi cu satisfacție realizarea obiectivelor de cercetare propuse și accesez de mai multe ori pe zi website-ul Centrului pentru Competitivitate, Ocupare și Creștere Economică al Universității din Kent ca să văd numele meu și pe cel al universității care m-a crescut printre numele unor profesori de la universități de prestigiu precum London School of Economics (UK), Kingston University (UK), Cardiff University (UK), Dublin City University (Irlanda) sau Monash University (Australia). Trăgând linie și concluzionând, dacă astăzi sunt mai bogată decât am fost ieri, asta se întâmplă doar pentru că m-am întâlnit cu modelul".