Home » Stiri » Alegerile prezidențiale americane din 2012, prezentate studenților

     Vineri, 19 octombrie 2012, în Aula Centrului din Brăila a Universității „Constantin Brâncoveanu”, studenții brâncoveni s-au întâlnit cu Bruce P. Kleiner, Consilierul pentru Presă și Cultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii. Domnia sa a dorit să facă o prezentare studenților universității noastre privind alegerile prezidențiale care se vor desfășura anul acesta, pe 6 noiembrie, în S.U.A.
    Scopul întâlnirii l-a constituit faptul că diplomații americani își propun să interacționeze cu studenții români care studiază în domenii precum științe politice, comunicare și relații internaționale, jurnalism,  științe economice, administrație publică, drept și să explice acest proces, dar și aspecte privind campaniile electorale și finanțarea lor, sondajele de opinie, rolul social-media în alegeri etc.  
    Prelegerea cu titlul „Alegerile prezidențiale americane din 2012. Prezentare de ansamblu și provocări” a reprezentat un mod interesant de a prezenta audienței – cadre didactice și studenți - sistemul de vot ce se folosește în S.U.A., astfel încât, dacă cineva din sală încă nu înțelesese cum se desfășoară și cum funcționează, lucrurile s-au clarificat în cadrul acestei întâlniri. De altfel, dl. Kleiner a prezentat și un istoric al președinților americani și al partidelor ce s-au succedat la putere. Vorbind despre campania electorală de anul acesta, a explicat studenților specificul câtorva state, pentru a înțelege de ce mesajul celor doi candidați trebuie să fie diferit, adaptat pentru fiecare stat în parte.
    Ultima parte a prezentării a fost reprezentată de dezbaterea pe tema celor două spoturi publicitare ale candidaților la președinția S.U.A., pe care dl. Kleiner le-a proiectat pentru studenți pe ecran, iar, în urma vizionării acestora, studenții au început să-și exprime punctul de vedere cu privire la modul de realizare, tipul de discurs utilizat, spațiul în care s-a realizat filmarea etc. Întâlnirea a reprezentat un prilej extraordinar pentru discuții, analiză de creație publicitară pentru campania electorală, aspecte interesante de cercetat de către studenți, fie pe parcursul orelor la diferite discipline, fie individual, în realizarea unor proiecte. De asemenea, fiecare persoană a primit o mapă cu materiale informative referitoare la alegerile prezidențiale din S.U.A.
    Evenimentul a fost organizat în cadrul celei de-a XXIII-a Conferințe Naționale a ANBPR – „Viitorul aparține bibliotecilor în schimbare”, care anul acesta a avut parteneri din Brăila Universitatea Universitatea „Constantin Brâncoveanu” și Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, iar prezența dlui. Kleiner a fost posibilă prin amabilitatea doamnei Monica Drăgan, director al Centrului de Resurse Internaționale din cadrul Ambasadei S.U.A.