Home » Stiri » INFORMAREA ȘI EDUCAREA CONSUMATORULUI ROMÂN ÎN SPAȚIUL EUROPEAN

Cu ocazia Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor, Facultatea de Management Marketing în Afaceri Economice (FMMAE) Râmnicu Vâlcea  a organizat, pentru al patrulea an consecutiv, o manifestare dedicată informării și educării consumatorilor, adresată cu precădere tinerilor vâlceni - studenți și elevi.
Atelierul de lucru (workshop-ul) cu tema “Informarea și educarea consumatorului român în spațiul european” s-a derulat în colaborare cu reprezentanții Comisariatului Județean Pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Vâlcea. Evenimentul a avut loc pe 15 martie 2013 în cadrul Universității Constantin Brâncoveanu din Pitești – FMMAE Vâlcea, Sala Bibliotecă  (Corp B), fiind organizat de un colectiv alcătuit din: prof. univ. dr. Sîrbu Alexandrina, lect. univ. dr. Cebuc Iuliana, conf. univ. dr. Iordache Carmen Maria și asist. univ. drd. Dorobanțu Roxana Maria. 
Grupul țintă a fost reprezentat de studenții Facultății și de elevii invitați de la liceele vâlcene. Auditoriul a inclus studenți, cu precădere  de la programele de studii Economia Comerțului Turismului și Serviciilor și Drept, elevi de la Colegiul Economic Râmnicu Vâlcea, precum și cadre didactice de la toate aceste instituții de învățământ.
Dezbaterile privind informarea consumatorului și exercitarea dreptului de a alege au avut ca pilon central tematica anului 2013. Cu ocazia celei de a 20-a aniversare a cetățeniei UE și înaintea alegerilor europene din 2014 în acest an se dorește relansarea dezbaterilor privind cetățenia UE. În contextul politic european actual, Comisia Europeană a stabilit ca anul 2013 să devină Anul european al cetățeniei, pentru a încuraja informarea cetățenilor UE despre drepturile europene care le revin, în completarea drepturilor naționale. Sloganul discuțiilor pe această temă a fost: „Știți cine sunt eu? Eu sunt cetățean european și am drepturi! ” 
De asemenea, a fost adusă în discuție tema anului 2013 propusă de Consumers International și promovată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, și anume: „Acum! Justiție pentru consumatori!”.
Pe aceste coordonate s-au înscris discuțiile referitoare la drepturile și avantajele de care trebuie să se bucure românii în calitate de cetățeni ai UE. Întreaga acțiune a fost moderată de prof. univ. dr. Alexandrina Sîrbu și Comisar șef Dințoi Laura.